Botoșani: Incendiu de vegetație la Câmpeni; focul a fost stins de pompieri înainte să ajungă la o stână

Un incendiu de vegetaţie uscată a izbucnit, duminică după-amiază, în localitatea Câmpeni, focul fiind stins de pompieri înainte de a ajunge la o stână, precizează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani.

Conform sursei citate, incendiul a afectat o suprafaţă de cinci hectare de vegetaţie uscată.

“Pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi s-au mobilizat rapid şi au reuşit să stingă flăcările înainte de a ajunge la o stână. Cel mai probabil, incendiul a fost provocat de un foc în aer liber, lăsat nesupravegheat”, arată ISU.

Autorităţile atrag atenţia asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor şi arderea gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile poate avea consecinţe grave atât asupra mediului înconjurător şi a solului, cât şi asupra proprietăţii sau chiar vieţii oamenilor.

“În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafaţă mare, iar în condiţii de vânt, incendiile de vegetaţie uscată sau de deşeuri menajere pot deveni şi mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de reţele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie. Reamintim şi faptul că, potrivit legislaţiei privind protecţia mediului, este interzisă arderea miriştilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărişurilor sau a vegetaţiei ierboase. Astfel, cetăţenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii şi deţinătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligaţia de a nu arde şi de a preveni arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase”, menţionează ISU.

După fiecare incendiu de vegetaţie uscată sau mirişte de pe terenurile arabile, ISU înaintează Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) coordonatele locului în care s-a produs evenimentul pentru adoptarea unor măsuri în consecinţă, adaugă sursa citată. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *